zondag 20 mei 2018

Oorspronkelijke inheemse bijen en vee in de NS tijd verdrongen

Het is vandaag de eerste wereld bijendag.


Onlangs hoorde ik van een bijen houder een merkwaardig verhaal. De inheemse Duitse bij is vooral door het Nationaal Socialisme verdwenen en door Balkan bijen vervangen. Deze exotische bijen poetsten zich minder goed dan de inheemse bij en waren daardoor meer gevoelig voor de negatieve beïnvloeding van de faroa mijt.

In Duitsland kwam oorspronkelijk werd de donkere Apis mellifera mellifera gekweekt en is heel bewust vervangen door Apis mellifera carnica.


 In onderstaand artikel wordt het nader beschreven en zo verwoord
   
“Es bleibt festzuhalten, dass die Carnica nicht auf natürlichem Wege die Mellifera in Deutschland verdrängt hat. Verantwortlich für die Ausrottung der einheimischen Honigbiene war eine handvoll rassenideologisch geprägter Zuchtleute, die mit großem Aufwand eine Fremdbiene zur neuen "deutschen" Biene erklärte und auf diese Weise gezielt die ursprünglich einheimische Honigbiene auslöschte. Unter menschlichen Gesichtspunkten könnte man dies als Völkermord bezeichnen.”Bayern’s Oer vee inwoner
Het Duitse Middelgebergte had hier oorspronkelijk zijn eigen runderras: het ‘Höhenrind’, ook ‘Sechsämter- of Vogtländervieh’ genaamd.  Officieel heet het „Deutsche Rote Höhenvieh“ en kent een bloedlijn die tot ver in de oudheid teruggaat en daarom ook ‘Kelten vee’ als bijnaam heeft.
In het gebied ten zuidwesten van het Fichtelgebirge werd in 1868  geïnventariseerd dat 99% van het vee bestand tot dit ras behoord.  Een dier met vele positieve eigenschappen, als vlees-, melk- en vooral ook trekdier en aangepast aan  het middelgebergte. Door de kalkarme van de bodem bleven de dieren hier klein.
De laatste boer op m’n hof  in Schirnding had nog twee Rotvee trekossen die het zware trekwerk voor hem deden als ploegen en trekken van de lastwagens .

Opmerkelijk dat de nationaal socialisten in 1935 het nu alom bekende ras ‘vlek rund’ introduceerden in het stamgebied Vogtland  en het bestaande stamboek haar zelfstandigheid deed ophouden ten voordele van het beter robuuster ras. Dat maakte dat het oude aangepaste ras in een tijdspanne van 30 jaar vrijwel geheel verdween. Nu is het een bedreigde diersoort en wordt weer teruggefokt en in het Vogtland en Fichtelgebirge teruggefokt.
Zouden  de nationaal socialisten niets moeten hebben van het kleine lokale Keltische ras en een veel robuustere  meer Germaanse diersoort introduceerde als het uit Zwitserland afkomstige ‘Vlekvee’? De introductie begon overigens al in 1835.

Mogelijk dat op m’n  hof weer zo’n UrEinwohner mag leven. De dieren worden actief gepromoot door de Landkreis Wunsiedel en natuurbeschermers
Geen opmerkingen:

Een reactie posten