dinsdag 16 oktober 2018

Oude wijn moet eerst ontwijd worden voordat gedronken wordt uit een nieuw vat

Vuur-water probleem
Vanmorgen hadden we het over de problematiek  van de watertoren in Zandvoort. Een vuurtoren plaats die later watertoren wordt en weer een andere herbestemming.  Vaak tref je bij functie gebouwen problemen bij een functieverandering.  De oude functie dient eerst getransformeerd te worden dat niet bewust plaatsvindt. Het is hetzelfde bij hergebruik van kerkgebouwen, gevangenissen e.d. die de nieuwe gebruikers voor onverwachte problemen stelt.
Kort overzicht
- Op de plek waar ooit de vuurtoren stond, wordt in 1912 de eerste watertoren van Nederland gebouwd.   Dertig jaar is de toren het centrale toeristische punt van Zandvoort, dat kan wedijveren met de pier van Scheveningen.
- Op 17 september 1943 brengen de Duitsers de toren met twaalf dynamietladingen ten val
- Herbouw en uitzichtpunt bovenin gaat weer open, een verdieping lager het restaurant. ‘Symbool voor de herrijzenis van Zandvoort’, staat op een bronzen plakkaat op de zijkant.
- Sinds 1997 is de toren in bezit van de gemeente en was tot die tijd watertoren.  
- In 2006 is de toren gekocht door een dochter van ING en een private BV  
- Brand van 2001
- Zomer 2018; krakersgroep Het Zeepaartje kraakt de verloederde kolos en er hang teen piratenvlag in de nok en is er inmiddels ook weer uit.
Het is een hoofdpijndossier voor de gemeente  Zandvoort  dit 48 meter hoge icoon, maar geomantisch een bekend fenomeen dat een subtiele oplossing behoeft.Geen opmerkingen:

Een reactie posten