zondag 21 oktober 2018

Beren goedMijn boerenhuis dateert uit het einde van de 17e eeuw. Een tijd dat nog wilde bruine beren en wolven in de uitgestrekte Fichtelgebirge bossen liepen en het vooral in de wintertijd niet veilig was om de bossen in te gaan. In bepaalde berggebieden als de Waldstein had je zelfs stenen berenvangen, waarvan er nog één bewaard is.
Naar men zegt is de laatste bruine beer in dit gebied rond 1769 gedood, maar zeker zal het gebied nog lang door beren zijn bezocht. Zigeuners hebben nog  tot in de 20ste eeuw met beren rondgetrokken als kermis attractie.

In m’n zielen herinnering was het vechten tegen een beer nog een noodzakelijke inwijding in de Noorse traditie. Een broer van mijn vader, Louw,   leefde na de 2e W.O in Alaska om delfstoffen op te sporen en hij ging toen nog regelmatig op berenjacht.

Vandaag trof ik deze omgevallen boom aan in de uitgestrekte bosgebieden met een mooi berengezicht.  In de subtiliteit tref je beren nog wel hier meer aan in bepaalde gebieden, zoals het Schneeberg massief

Als eerbetoon aan dit Oerdier!


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten