zondag 14 oktober 2018

basilisk bevrijding

Al meer dan 15 jaar reis ik met de auto regelmatig langs een markante plaats. Net voor Kassel ligt aan de rechterkant een hoge tafelberg met vlak aan de bovenzijde een kerk van Burghasungen. Niet de kerk maar het boven plateau trekt steeds mijn aandacht.

Vorige week reed ik er weer langs en we besloten er eens te gaan kijken. De kale heuvel bestaat uit basaltblokken en heeft boven een meertje. Op het paneel staat aangeven dat deze plek volgens overlevering een verbinding heeft met Fulda. Zowaar een meridiaan punt dat onderaards met Fulda verbonden is. Vandaar kun je contact leggen met die plaats. Nu is door de droge homer het meertje droog en men heeft het deels machinaal uitgegraven. Jammer.

Geketende basilisk / Draak onder een vruchtenboom, anonymous, after Aegidius Sadeler, 1666 - Rijksmuseum

Interessanter was de eerste waarneming dat op de top een basilisk geketend was. Het kostte niet veel moeite het te bevrijden en is naar de bovenwereld gegaan. Overigens zijn in die boven sferen mooie sferen waar te nemen die verder onderzoek behoeven.
De berggeest had overigens moeite aan het oppervlak te komen door de christelijke riten. Een afleidsteen kon de harde subtiele laag weer weghalen om de berg weer te laten ademhalen.
Historisch is alleen bekend dat in de 11e eeuw daar een benedictijner klooster heeft gestaan en begin die eeuw een heilige Heimerad zich daar heeft gevestigd  die baadde in het meertje.
Overigens heb je een fantastisch uitzicht vanaf dit prehistorische punt.

Met dank vriendnb.
1. plek is ook in een omgeving waar cropcircels meermalig zijn geconstateerd, ondermeer in 2009, 2000, 1997

2.  het is een observatorium van opgaande en ondergaande zon

zum Sonnenaufgang den Blick auf die Helfensteine (D├Ârnbergmassiv) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten