vrijdag 4 september 2020

Amsterdam krijgt weer zijn grote Zeegod, een Zee Oerkracht


Laat het 'monster' weer een Oerwezen worden
   niet onderdanig, overwonnen  maar kop omhoog!

In één dag schilderde de beroemde graffitikunstenaar Keith Haring zijn enorme zeemonster op een bakstenen muur van het vroegere depot van het Stedelijk Museum in 1986.

Haring begon die dag in 1986 ’s ochtends om half elf en was om zes uur ’s middags klaar, zonder een keer van de hoogwerker af te komen, aldus de overlevering in het boek ‘The Dutch Adventures of Keith Haring’.                                                            

 

Het was Harings cadeau aan de stad, waar hij in 1986 zijn eerste solo-expositie had in het Stedelijk Museum. Vier jaar later stierf Haring aan de gevolgen van aids, pas 31 jaar oud.

 

In 1994 is het werk – met 12 bij 15 meter een van de grootste muurschilderingen van Haring – afgedekt met aluminium golfplaten om de hal beter te isoleren. Dankzij de inzet van lokale kunstenaars werd het na bijna 25 jaar in 2018 opnieuw onthuld en wordt in 2020 gerestaureerd.  Het is Harings grootste kunstwerk in Europa. 


“Leviathan, het grote zeedier uit de mythes. Dat kan aardig of eng zijn, net als de menselijke natuur. Haring legde zijn werk nooit uit, zo bleef het mysterieus”, verklaart restaurateur Antonio Rava over de muurschildering.


Vernietiging van Leviathan 1865 door Gustave Doré (1865) 


De Leviathan  is een zeemonster, stammend uit de oertijd, dat wordt genoemd in de Hebreeuwse Bijbel. De Leviathan was reeds bekend in de Fenicische mythologie van het oude Kanaän onder de benaming Lotan of Lothan een slang. Leviathan zou de koning der vissen zijn.

 

Een passend geschenk in de Nederlanden die alle zeeën hebben bevaren en ‘overwonnen’. In de christelijke leer wordt het als een monster gezien maar laten we ook is naar de ware aarde van deze meerkoppige Zeekoning kijken.


In oktober gaan we de Waddenzee op, mogelijk kunnen we het ontmoeten?  En Ere aan de Grote Oerkrachten van de Zee die geeft en neemt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten