zaterdag 19 september 2020

de Metanoia van Jezus zonder God


Wat is dat voor innerlijke verandering waar Jezus op uit is? 

"Het gaat bij hem om metanoia, een innerlijke verandering van hart en geest. Daarmee onderscheidt hij zich van veel andere leren en filosofen over het leven. Filosofen als Aristoteles en ook Confucius vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk om nieuwe gewoonten te kweken, gebruiken die je helpen om goede dingen te doen. Dat is bij Jezus helemaal afwezig. Hij doet alleen een beroep op het innerlijk.
 
Die verandering die Jezus voorstaat, zegt Baggini, is heel radicaal. "Die radicaliteit van Jezus spreekt me aan, bijvoorbeeld als het gaat over bezit. Jezus is heel anders dan Aristoteles, die ons best een prettig voorstel doet. Bij hem kun je heel goed een aangenaam, comfortabel en zelfs luxe leven leiden en tegelijkertijd een goed mens zijn. Dat kan echt niet bij Jezus. Floreren in wereldlijke zin telt niet, dat belemmert je zelfs bij je innerlijke transformatie. Rijkdom kan nooit samengaan met een goed leven, onder meer omdat al je aandacht dan op je bezittingen is gericht. Jezus, die het vaak had over de moeilijke situatie waarin hij verkeerde, zei ook dat zijn last licht was. Daar bedoelde hij mee, denk ik, dat hij niet werd bezwaard door bezit. Juist voor deze tijd, waarin rijkdom zo alomtegenwoordig is, vind ik die radicaliteit van Jezus een goed correctief." 

Julian Baggini Julian Baggini (1968, Folkestone, Engeland) is een Brits filosoof, journalist en schrijver van meer dan twintig boeken over filosofie. Recent schreef hij 'Een evangelie zonder God. Wat heeft Jezus ons nog te zeggen?', dat volgende week in Nederland verschijnt. Hij is mede-oprichter van The Philosophers' Magazine, een filosofisch tijdschrift voor een breed publiek. Verder schrijft hij regelmatig voor Engelse en Amerikaanse kranten zoals The Guardian en de New York Times en heeft daarmee een belangrijke stem gekregen in het Engelstalige debat over filosofie, binnen en buiten de universiteit.
                                                                                                                                                  Bron: Trouw, 19 september 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten