zondag 20 september 2020

Subtiele omgevings wensen idool van Limburgse heuvellandschap:de korenwolf


Onlangs was ik in Midden Limburg bij de grensberg de Schlounerberg zuidoostelijk van Sittard. Thema was onderzoek naar de subtiele omgevingsfactoren waaraan de korenwolf wil voldoen. De korenwolf is een kleine hamster en geldt als het ‘gebieds totendier’ van Zuid-en Midden Limburg. Dit dier is een heel kwetsbaar en typisch aardedier en weer geheel anders dan de zeehond -waterdier- het dier is van de provincie Groningen. 

 Stelling: kleine zoogdieren hebben ook subtiele omgevingswensen, die hun aanwezigheid duurzaam mogelijk maakt.

Het biotoop van de korenwolf is aan de Kollenbergzijde dat ik subtiel onderzoek:


Korenwolf archetype: Dag mens, nog nooit eerder met een mens gepraat. Luister, wij zijn ongelukkig over de veldomstandigheden. Te druk! Wij zijn hele schuwe wezens die nauwelijks mensen meer kunnen verdragen en daarom nachtactief geworden zijn. Wat is jullie ideale biotoop, vraag ik. De zuidhelling met bomen en ondergroei en boven korenveld zoals hier. De weide mag verruigd zijn en het korenveld wild. Energetische houden we van warme aarde: hele open aarde op de zuidhelling. Als je de aarde hier open kunt maken, graag. 
 Het hoort bij het landschap. Is zo vergroeit ermee en is hier al van ouds een ondersoort in de aarde. Stuur het een Liefdesveld, want dat hebben ze nodig! 
Wij zijn oeroude wezens en bijna verdrongen door de mens. Wij houden wel van mensen maar zij niet meer van ons door hun gedrag. Empathie is niet het juiste woord, maar omgang met de omgeving, zoveel geweld! Laten de mensen ons weer komen bezoeken en liefhebben; dat geeft weer een relatie. (Plots stijgt met groot lawaai een vliegtuig over, waar ze geen last van hebben, daar kunnen we tegen…) Wij zijn een geheel vrouwelijke soort die zich voeden met Lichtaether dat hier genoeg is. En een subtiel energetisch liefdes veld en voldoende open (lees gasvormige) aarde aether. En vooral geen chemicaliĆ«n daar dat het leven doodt en afschrikt. 
Wij houden van kabouters daar die in hetzelfde veld leven. En boselven die ons plagen waar we van houden. 



Eerste indruk subtiele biotoopwensen op een rij: 
1. Een voorkeur voor gasvormige aarde aether veld van hoogwaardige aardelicht aether (groter dan 90%) in de ondergrond en in mindere mate aan het aardoppervlak. De wilde soorten zijn fijnstoffelijker, fijngevoeliger dan de cultuur varianten die grover zijn en nu uitgezet worden. Hier leven twee wilde soorten, die dus een hogere subtiele bovengrondse voorkeur hebben dan hun gekweekte vormen (40-50%) 
De korenwolf verblijft meer dan een half jaar in zijn hol en hier is in de aarde voldoende lichtaether aanwezig van de hoogste berg, de Schlounerberg, een voormalige heilige berg. 

2.Je hebt de bosrand van het hellingbos, een potentieel akkerbouwveld biotoop en een overgangszone naar het productie landbouwgebied dat korenwolf vijandig is Ze houden van verruigde bosrand, verwilderd. Bosrand is hun broedhol biotoop met veld ernaast als voeding. 

 3. Een goede kosmische instroom van Venus energie! In de boven sferen kan dat veld niet indringen door blokkades die regelmatig afgeleid dienen te worden. 

4. Ze hebben poelen nodig, waterbekkens. Het zijn zoogdieren die levend water nodig hebben als beken. Nu is het hele landschap verdroogd. Je ziet allen water bij de frambozen kwekerij op de grond doch dat is gifwater dat niet gezond makend is voor de korenwolf. Het bedrijf is ook een water onttrekker van de berg en verlaagd de grondwaterstand. 

5. Rust en ruimte en een positieve levenshouding van mensen. 

6. Geen storende traumata van mensen in de omgeving en subtiele uitlaten van landbouwgif. Het korenwolfbiotoop gebied wordt sterk bedreigd door een grote frambozen kwekerij in het Duitse deel, die opdringerig het landschap inneemt. 


De gedachte komt bij me op of het een passend willen is om in de 21ste eeuw een biotoop uit de Middeleeuwen handhaven in het door industrie sterk vervuilde Limburgse heuvellandschap.

En het is nog een lange weg te gaan dat de harde wetenschappers subtiele wetenschappers accepteren en met ze samenwerken.

Noot:
In het Limburgs dialect wordt de hamster korenwoof genoemd. Dat koren slaat op zijn voedsel en woof of wouf is een bijnaam voor iemand die erg inhalig is (letterlijk: "wolf"). Het is duidelijk dat dit dier een korenhamsteraar is. In vertaling naar het Nederlands is dit letterlijk vertaald als korenwolf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten