zondag 22 december 2019

Een Heilige Hillensberg en vruchtbaarheidsberg De Kolleberg in de Midden Limburgs.


In december bezochten we het Midden Limburgse landschap bij Sittard. Een tweede bezoek aan het plaatsje Hillensberg en de Kolleberg bij Sittard.
De Hillensberg is een zeer interessante berg die niet voor niets een Michaels kerk draagt. De kerkelijke energetici hadden daar een bepaalde Oer kwaliteit ontmoet dat Michael moest beschermen. En niet zoals zo vaak verondersteld wordt de oerkrachten onderdrukken, doden.
Hillensberg is zo’n Oer Lichtpunt met een centrum Aarde verbinding waar tot in de Romeinse bos een heilig bos is geweest. De Romeinen hebben dat vernietigd met de laatste Keltische stam die het stambos beheerde.  In de subtiele sfeer is het heiligbos veld, boomdryaden, elementalen en heilige planten (maretak) nog ter plaatse aanwezig. Opmerkelijk dat in de aarde nog een heel groot zieleveld is uit de Keltische tijd waar de zielen volgens het oude geloof ter plaatse verblijven.
De vernietiging door de Romeinen was overigens een kentering is de door de tijd uitgedrukte vermindering van heelheid. Nu is de heelheid kwaliteit weer in toename!

De Kolleberg in Sittard is een verhaal apart. Deze middeleeuwse benaming verwijst nog naar de oude vruchtbaarheidsriten die hier plaatsvonden tot rond 400 AD.in voor christelijke tijd. De Rode Godin kwaliteit zit nog in de ondergrond.
In de 17e eeuw hebben de katholieken op het hoogste punt een Sinte Rosa van Lima Kapelle gebouwd waar nog steeds hun riten aan haar worden opgedragen. Deze Peruaanse heilige is ook de beschermvrouwe van de stad Sittard geworden nadat ze in 1667 het heiligenbestand nieuw was opgenomen en in Sittard een Europees plaatsje kreeg. Naar de mythe de stad beschermde zij tegen de pest wat eigenlijk dysenterie was.
Voor ons is de Kolleberg niet zo interessant en verdient eigenlijk de naam: ‘vruchtbaarheidsberg’. Helaas, helaas men heeft naast de kapel een hoge zendmast gebouwd. Oh Sittarders wat doen jullie je huisberg toch oneer aan met zo’n extra belasting! Immers  de naam is afgeleid van het woord ‘ Siter’ dat hoogte of berghelling betekend.  Dus tegen de ‘Kolleberg’.  Daar waren drie nederzettingen die de uitgang Sittard hadden: Haag Sittard, Broek Sittard en Sittard zelf.

De volgende ontmoeting gaat ook naar de Hillensberg, de Jodenberg bij Grevenbicht (Jodenberg met Romeinse grafheuvel en vondsten van Jupiter) en de inheemse godin Arcanua in Born. Welkom op zaterdag 18 januari a.s.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten