woensdag 1 april 2020

De mystiek van het Groningse Wierdenlandschap

project voorstel 'Toukomst Groningen'

steun dit idee door het aan te klikken op 
 https://www.toukomst.nl/ideeen/de-mystiek-van-het-groningse-wierdenlandschap/ 


DE SPIRITUELE ONTSTAAND GESCHIEDENIS VAN HET KUSTGEBIED IN GRONINGEN
We gaan een wandel/fiets/auto route ontwikkelen, waarin de ontstaansgeschiedenis van het Groninger wierdenland vanaf de vroegste bewoning tot aan het heden kan worden beleefd.
De nadruk ligt hierbij op de spirituele geschiedenis van het kustgebied in Groningen
De route wordt ontsloten door middel van een reisgids en een website.
In samenwerking met de lokale bevolking worden krachtplekken op de verschillende wierden gemarkeerd met banken van inheems hout en zwerfkeien. Lokale bewoners en toeristen kunnen op deze banken de bijzondere energie van deze plekken ervaren.
Op deze wijze wordt aandacht gevraagd voor het wierdenlandschap dat uniek in de wereld is.
Groningers kunnen de energie van deze plekken gebruiken voor hun eigen welzijn. Ook zal de route vele toeristen trekken en een impuls geven aan de werkgelegenheid.


Toelichting 

De mystiek van het Groningse Wierdenlandschap
  Spirituele Stilte recreatie op krachtplekken
Speciale uitgave (publicatie en website) en speciale accentuering spirituele ontmoetingspunten
We gaan een wandel/fiets/auto route ontwikkelen, die overigens ingepast of kan aansluiten bij bestaande routes. Het gaat om het persoonlijk beleven van de ontstaansgeschiedenis van het Groninger wierdenland vanaf de vroegste bewoning tot heden. Met nadruk op de spirituele geschiedenis van het kustgebied in de verschillende tijdvakken van voorchristelijk, christelijk tot seculier. Door het persoonlijk beleven van de vele subtiele en materiele schoonheden van de nederzettingen tussen Lauwers en Dollard krijgt het landschap ook meer inhoud voor de deelnemer en bewoners.
Het unieke Noord Groningse land van wierden en voormalige zee inhammen is grotendeels door kloosters in cultuur gebracht en bezaaid met vele kerken op wierden. De kerkplaatsen zijn meest plekken waar in verschillende religieuze cultuurfasen de bij die tijd horende religie werd gevierd.
Elke cultuurfase kent ook haar eigen vormgeving en uitdrukkingen in het landschap:

Fase 1: Voorchristelijk Fries/Saksisch met interactie oost en westkust en zuidelijk achterland dat teruggaat tot oude steentijd met steencultussen. Voorbeeld Johannieter klooster in Oosterwierum gebouwd op een steentijd hunebed heiligdom. Aanleg wierden op aarde-krachtpunten.
Fase 2: Keltisch christelijk (5e -8e eeuw). Er zijn enkele sagen en legenden over deze tijd vooral rond Usquert en Helwerd.
Fase 3: Katholieke (8e – 16e eeuw) met Vikingfase: bouw kloosters, kerken en borgen, bedijkingen en ontginningen.
Fase 4: Na reformatie (16e eeuw tot heden: interieur aanpassingen en verbouwingen van voorgaande kerkfase).
Fase 5: na christelijke kerkelijke fase: laat 20ste, 21ste eeuw) (hergebruik, retrogebruik en nieuw gebruik)
Om de kleinschalige stilte recreatie inhoud te geven wordt een gebundelde uitgave van bestaande actuele gegevens van objectieve gegevens verwerkt: Bouwkunst van kerken en kloosters (romano-gothiek), Cultuurhistorie, Archeologie, Geschiedkundige gegevens, Landschaps geschiedenis, Spirituele waarden van de spirituele krachtplekken en adviezen voor eigentijdse persoonlijke ervaringen.

Wat brengt het de Groningers?
Meer aandacht, zorg en liefde voor de eigen omgeving. Er is meer dan!
Kleinschalige recreatie in aansluiting met meer duurzame projecten, waar via de site op gewezen wordt.

Vormgeven door een
-Boek en speciale website.
-Nieuwe integrale wandel- en fietstochten routering in aansluiting van de vele bestaande lokale initiatieven als kerkpaden, fietstochten en wandelroutes. En vooral uitgebreid naar nog openstaande gebieden met kruis verbindingen van andere kwaliteitspunten. Met gebruikmaking van lokale overnachtingen mogelijkheden, begeleiding, en horecagelegenheden.
- Het aantal plaatsen waar het betrekking op heeft is gebaseerd op het onderzoek van Wigholt Vleer over de Leycentra of Heilige plaatsen in de provincie Groningen. Geschatte aantal plekken in wierdengebied: 150.
-Afgestemde adviezen hoe in contact te komen met de spirituele laag van de betreffende plek.
- Accentuering van spirituele ontmoetingspunt en belevingsplaats per kerkplaats/wierde.
- In samenwerking met de lokale bevolking aangepast markeren van het ‘spirituele kwaliteiten punt’ of ‘stiltepunt’ op de wierde d.m.v. een zitbank, van inheems hout, zwerfkei/steen of passende lokale boom.
Een zitbank missen we vooral langs elke bestaande route en geeft gelegenheid om naar binnen te gaan en de kwaliteiten van een plek te ervaren.
Er loopt momenteel een pilot in Oosterwijtwerd van de Mariakerk plek door een reactivering met een labyrint (Iers christelijk karakter) en speciale zitplaats (zie foto) en speciale Multi spirituele activiteiten in de kerk.

Projectgroep
Uitgevoerd door een kleine projectgroep van spirituele onderzoekers, lokale bewoners en vertalers.
Jann  Ruiters (uitvoering en lokale kontakten), Yolanda van Nieuwkoop, beide woonachtig in Oosterwijtwerd en betrokken bij de revitalisering van de lokale Mariakerk in Oosterwijtwerd (maken van een website), Dick van den Dool* (verricht sinds 1990 onderzoek naar de spirituele geschiedenis van Nederland en het Friese kustgebied in het bijzonder: onderzoek en tekst), Girben Buist, voormalig medewerker Culturele Raad Overijssel en ervaren in praktische spirituele uitgaven: eindredactie, coördinatie.

*Magie Langs De IJssel, ontdek de verborgen geschiedenis van de HanzestedenAcht verrassende wandelroutes en twee audiotours door de Hanzesteden aan de IJssel. Magie langs de IJssel is niet zomaar een reisgids, maar laat u vanuit de geomantie minder bekende aspecten van het Hanzeverleden ontdekken. Met audiobijdragen van Willem de Ridder. Schrijver: Dick van den Dool Uitgever: Kunst en Cultuur Overijssel i.s.m. VVV.

nb boek te bestellen via deze site




reactie

"Goed initiatief. Misschien wel de belangrijkste van dit jaar voor Nederland.
Ik heb mijn medewerking al aangeboden via de website."
M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten