woensdag 15 april 2020

bomenkap op Schier tegen de afspraken.....en volgens en oud plan....

Het volgende bericht kreeg ik van een Schierbewoonster over de stand van zaken

"Tijdens de mooie dagen voor Pasen konden we weer volop genieten van de prachtige natuur van het eiland.
We, manlief en ik, fietsend via de dijk naar de kwelder en zo weer via de duinen richting Badweg. De kwelder voelt heerlijk, wat was ik hier als kind veelvuldig; we waren hier nl vaak als gezin op zondagmiddag. “ Bezield oud landschap” weinig tot geen inbreuk van mensenhanden. Je ziet de hoogwater lijnen her en der. Opeens schrik ik: wat een kaalslag vlakbij de oude Reddingsweg en ook verderop bij het bos. Bomen, mooie oudere bomen weg....moesten worden gekapt? Waarom? Waarom ?? Op de laatste vergadering van de beheerscommissie “ beloofde” Jan Willem Zwart zorgvuldiger met bomen kappen te zijn. Er waren nl diverse eilanders met vragen over het nut van het verwijderen van bomen en helemaal in deze tijd. Van wie moeten die bomen gekapt? Dus wat is een woord waard denk ik nu? Elke boom is een levend organisme en verdient het oud te worden, net als jij en ik. We veroordelen de houtkap in het Amazone gebied, maar alle bomen, die door Natuurmonumenten gekapt worden ter meerdere glorie van een oud achterhaald gedachte goed of een modern plan, is pure minachting voor de natuur. Vorig jaar bij een extra uitzending van Nieuws uur, werden er vragen gesteld aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Waarom kappen jullie zoveel, terwijl de roep van de wereld is bomen te planten en bestaande bomen te koesteren? Men had geen antwoord, behalve……ja, te werken volgens plan: een opener landschap. Prachtig oude bomen gingen eraan. Bomen geven ons zoveel, ze hebben hun eigen kennis. Oude bomen zijn voor velen een baken in ons landschap en dus in de eilander gemeenschap. Wie begrijpt wie nu niet? Groet G."


reactie:
Bij het kappen van bomen hebben de eigenaar beheerders een tunnelvisie waar ze maar niet uit komen. Laat niet over je heen gaan en meldt het bij de hogere instanties om ze wakker te maken dat er meer is dan een plan. De uitvoering van bomenkap is tegenwoordig zo rigoreus technisch kaal, dodend dat het niet goed voelt.

Bid voor de mens die zover kan gaan. De natuur kan het wel hebben, maar die herinnert wel,  want die is eeuwig, wij zijn tijdelijk....
en het is te hopen dat deze hardleerse mens bijleert en meer wil afstemmen
........

daar is altijd een strijd, een tegenpool interactie, tussen de 'vasthouders' en de 'loslaters'
kies voor het laatste
zij die los willen laten kunnen komen in de Nieuwe stroom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten