vrijdag 10 april 2020

De ander heeft niet voor jouw geleden. Daar is alleen de eigen leedweg

Het is wel een uniek feit dat voor het eerst in de geschiedenis van het christendom de kerken gesloten zijn op een voor hen hoogtijdag. Het lijden van Christus kan niet met elkaar gedeeld worden doch in de eigen thuissituatie kerk beleefd.
Lijden is een overigens een typisch spiritueel fenomeen van spirituele groei. In de materie kent men dat niet waar juist het tegendeel wordt gevierd, lof en aanbidding. 
Lijden als inwijdingsweg is ook heel heel oud. Nu de weg naar buiten tijdelijk afgesloten is kan geen weg gezocht worden in het naar buiten gaan in de ruimte. Ruimtelijke bewegingen geven vooral spelingen in de emotie en het gevoel. Terwijl leed in onbeweeglijkheid doorleefd in een kleine ruimte door ziekte, isolatie en keuze een doorleefd fenomeen wordt om in een werkelijk veranderings proces te komen.

Caspar David Friedrich
In the village, on the other hand, every discovery, every learning mastered, led to a far different response. The elders instead said something like. “Having been exposed to this and that and successfully endured its pain, we now grant you the right to more trouble and tribulation for your own growth and for the fulfillment of the destiny associated with you. May the ancestors continue to stay by your site.”
The Healing Wisdom of Africa, Malidoma Patrice Somé.

Mijn raad is gebruik deze tijd om het eigen onverwerkte te doorgronden, te ervaren en verder te leven in een geheel nieuwe wereld.
Het is werkelijk zo mooi buiten geworden door het ontbreken van die nare vliegtuigen, die overdrukke auto’s, die zuigende toeristen en dat consumentistisch gebral van onze voortgedreven soortgenoten, dat ik teken voor deze toekomst die in het nabije, het kleine, het niet materiele te vinden is samen met ware medemensen.

le sujet supposé savoir: het subject dat verondersteld wordt alles te weten.
de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten