zondag 16 september 2018

vriend RAAF

raaf; vogel van dood en nieuw  leven

Vlaamse poolonderzoeker en emeritus hoogleraar Louis Beyens, Universiteit Antwerpen heeft een boek geschreven over de raaf; ‘De raaf’. Een geleerde die ook openlijk spreekt over zijn mystieke ervaringen met de raaf, en een ecocentrisch bewustzijn heeft; alles is bezield!










Doodsangst
Al op de beroemde grottekeningen van Lascaux in de Dordogne in Frankrijk komt een raaf voor, tenminste dat is wat wetenschappers er van zeggen bij het zien van de afbeelding; een groot gewond bisonachtig dier met opstaande haren en staart in de lucht, een klein verstijfd vogelbekachtige man, met een stijf lid die met zijn vier vingere hand (!)wijst naar een vogel op een stok. Het lijkt mij meer op de uitdrukking van een doodsangstig beeld. De raaf is al heel lang met de dood verbonden: aasvogel op slagvelden e.d.
Overigens in het woord begraafplaats zit ook het woord raaf!



De familie raaf is ongeveer drie miljoen jaar oud en komt in vele culturen voor in mythen en verhalen. Bij de Inuit is het Vader Raaf die alles schiep en bij de indo germaanse volkeren is de raaf stevast verbonden met de hoofdgod Odin. Als ik in het Fichtelgebirge oude Odinplekken bezoek, is de raaf nog  immer ter plaatse present en dat geeft het bijvoorbeeld mystieke ervaringen als je het geluid door je heen laat gaan.

Volgens Beynes heeft de raaf een breed reportorium van een tachtigtal geluiden. Een individuele raaf heeft 25 -30 verschillende roepen. Ze kunnen ook tellen tot zeven en het wordt gebruikt in de sequenties van roepen. 
Verder staat de raaf bekend om zijn  relatief grote herseninhoud en om zijn spelgedrag.



Publikaties:

Het masker van de raaf: leven in het noordpoolgebied

Amsterdam, Atlas, 1997,316 p.

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Auteur: Louis Beyens
Nederlands 1e druk 9789045034188, september 2018,  Paperback 224 pagina's












Overigens behoort de raaf tot de Alchemische inwijdingen in dieren.
Een proces van kraai, naar raaf, naar rode leeuw naar de adelaar (kan in zon kijken).
Het dier behoort tot de Alchemische dieren, die je subtiel kunt waarnemen op plaatsen, zoals in de oude bisschopssteden Utrecht, Deventer en natuurlijk in Amsterdam met zijn esoterische verleden.

Maar de oudste dieren uit deze regio zijn eigenlijk de beer, de hond, de draak, de griffioen, de zwaan, de vos, eenhoorn en de adelaar.
De leeuw is overigens meegekomen met de Romeinen uit het verre Oosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten