vrijdag 2 november 2018

zij die gingen

Eer gisteren werd in  negen Duitse staten reformatie dag gevierd. Op de 31ste Oktober zou Luther zijn 95 stellingen in het latijn  op de kerkdeur voor Allerheiligen  hebben gespijkerd. Op de slotkerkdeur van Wittenberg.  Geen vast gegeven overigens, doch hij heeft ze wel  een brief geschreven. Aan de aardsbisschop van Mainz en Maagdenburg, Albrecht von Brandenburg. Maar  pas 150 jaar na dit gebeuren werd door de Saksische keurvorst deze herinnerende dag ingesteld.  Een politieke doel daarmee vastleggend. Interessant dat in het katholieke Beieren deze dag niet wordt gevierd.

Gisteren hadden we het over de dertig jarige oorlog in Duitsland in de eerste helft van de 17e eeuw.  Duitsland kent verschillende oorlogslagen, maar deze laag is wel de bloedigste geweest op haar eigen grondgebied.  Spanningen worden door mensen die leven in de eerste en tweede wereld zo uitgevochten. Ze voeden de door hen zelf gecreëerde bloedgeest Bello, de oorlogsgod, waaraan ze zichzelf en anderen offeren.  De angst uit deze eerste en tweede dimensie werkt door in onze derde dimensie persoonlijkheden. De grote NAVO oefening in het noorden is zo’n gevolg van een collectieve angst die de spanning niet verminderd maar  juist vergroot.


Vandaag is het Allerzielen dag om je eigen voorgeslacht doden te herdenken, je vrienden. Ik wil de gestorvenen in de oorlogs laag van dit gebied eens aandacht geven. M’n vriend  geeft me een hint om dat op een aangrijpingspunt te doen. Een offerpunt waar in deze tijd geen offer gebracht kan worden, maar aandacht, gebed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten