woensdag 28 november 2018

Het witte hert in de subtiliteit


Afgelopen maandag zag ik in de Bergen van het Fichtelgebirge  in de subtiliteit plotseling een groot wit hert op een rotssteen staan met tussen zijn gewei een cirkel met een Keltisch kruis.
Sindsdien ga ik dagelijks naar deze berg om deze subtiele groep, daar het er meerderen zijn,  te ontmoeten.
De Kelten beschouwden witte herten overigens als boodschappers van de "andere wereld" en wanneer iemand hun verschijning mag zien, luidde dat een tijd in van een aantal zeer ingrijpende gebeurtenissen. 

Een aantal feiten, waarom Britten het dier zo bijzonder vinden:
Jacht helaas
De Engelse koning Richard II droeg niet voor niets een wit hert in zijn blazoen en het stond symbool voor Christus. Volgens een oude mythe zal degene die een wit hert doodt, vervloekt worden: binnen een jaar zal de doder zelf sterven .
Volgens een Schotse legende, in 1128, joeg David I, koning van Schotland op het dier tijdens een feestdag. Ook al was dit tegen de wil van de priester. 'Ik ben koning, en ik doe wat ik wil'. Toen hij de grote witte hert zag, zette hij de achtervolging in. Het paard weigerde, en gooide hem tijdens het schieten met pijl en boog van hem af. Terwijl de koning daar lag en zichzelf met talloze verwondingen weer op het zadel hees, zag hij dat hij het dier had geraakt. Toen hij de pijl uit het dier haalde, rende het dier gewoon weer weg. Maar de koning had jarenlang last van zijn eigen verwondingen. De christelijke koningen hadden geen respect meer voor het Oeraardse en doden het, i.t.t. hun voorgangers die trouw bleven aan de Westerse inheemse traditie.
Dit geloof kenden men ook in Oostenrijk dat het doden van een wit hert ongeluk brengt. De hertog Franz Ferdinand was een fervent jager en heeft in 1913, bijna een jaar voor zijn moord in Sarajewo op de 18 juni 1914, een wit hert geschoten hebben.   De eerste Wereldoorlog uitgebroken door het schieten van een wit hert?
In 1992 meldde een  Duitse regeringsbeambte dat hij drie gevallen kende van jagers die overleden waren na het schieten van een albino-hert! In Engeland is in de negentiger jaren nog tot grote ontsteltenis een wit hert door vandalen gedood.

En  hoe in het Fichtelgebirge?
In Fichtelgebirge Hier in het Fichtelgebirge is historisch bekend dat witte herten voorkwamen: “Weisse Hirsche waren nicht gar selten” schrijven  August Goldfu, Gustav Bischof in 1817.  Er is zelfs een Gasthof "Weißer Hirsch" in  Roslau. Ook heeft de Kornberg een sage over het witte hert en een Hirschstein. Meer voorkomend zijn de Golden Hirsch gasthoven, zoals in Schirnding. M.i. wordt goud verbonden met het mannelijke, het kosmische sterengoud en wit met het vrouwelijke, het Oeraardse.
Sinds 2015 heeft dit wildpark Mehlmeisel een wit hert, geen albino maar een zeldzame ondersoort van het rode hert en het kwam uit Tsjechië.
In het natuurpark is in November weer een wit hert geboren. In 2017 waren ook al witte exemplaren geboren.
Bij damherten komen echter meer witte exemplaren voor die in het wild en in parken hier leven!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten