donderdag 5 januari 2017

Drie koningen, einde heilige nachten perioden

Deze sculptuur is te vinden op een kapiteel van de kathedraal St-Lazure van Autun in Midden-Frankrijk en gemaakt door Gislebertus, een beroemde beeldhouwer van zijn tijd en een van de weinigen die we bij naam kennen. We kennen die naam omdat op een van zijn werken de volgende woorden  staan: Gislebertus hoc fecit – Gislebertus maakte dit – een teken van de hoge achting die zijn tijdgenoten voor hem hadden. Het was in die tijd zeer ongebruikelijk dat een bouwmeester zijn naam zelf noemde daar het bouwwerk zijn 'echte handtekening' was. Zijn meesterwerk in Autun voltooide hij tussen 1125 en 1135.

Gislebertus maakte vier taferelen uit het Matteüs evangelie voor de kapitelen in Autun: de Drie Wijzen voor Herodes, de Aanbidding van de Wijzen, de Droom van de Wijzen (hier afgebeeld) en de Vlucht naar Egypte.

De drie wijzen die liggen te slapen, waarbij er één wakker wordt door de aanraking van een engel die hem wijst naar de ster, boven hem, om hen te begeleiden op de gevaarlijke weg terug naar “hun thuisland”.

Laat je in deze tijd inspireren door je dromen en het kosmische licht van boven met haar vele wezensrijken op je weg terug naar je “eigen Bron”. 

Wees wakker en open je ogen!


Bron ondermeer: http://www.artway.eu/content.php?id=848&lang=nl&action=show en een bezoek van een leermeester naar deze plek met Kerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten