dinsdag 5 mei 2020

Fundamenteel kenmerk van de mens: temperatuurniche


Verreweg de meeste mensen blijken te wonen in gebieden met een heel bepaalde temperatuur: 11 tot 15 graden gemiddeld en deze niche van de mens is al zesduizend jaar dezelfde.
Ondanks alle technologie is het temperatuurgebied waarin de mens het best gedijt nog steeds hetzelfde.  

Deze gegevens komen van een studie van een internationale ploeg onderzoekers onder leiding van de Wageningse hoogleraar ecoloog Marten Scheffer vandaag publiceert in vakblad PNAS.

Onderzoek uit een heel andere hoek, van economen van vijf jaar geleden werd gekeken naar invloeden van klimaat en weer op de economie van honderden landen wereldwijd. En daar kwam precies hetzelfde optimum uit: bij een temperatuur rond de 13 graden gedijt de economie het best; in warmere jaren gaat het minder, in koudere ook.

Klimaatmigratie
Op dit moment leven 250 miljoen mensen buiten het land waar ze zijn geboren. En de meesten van hen zijn geen klimaatvluchtelingen.
De totale menselijke niche krimpt doordat nu nog leefbare gebieden te heet worden waar de gemiddelde jaartemperatuur op dit moment boven de 29 graden ligt. Die extreme hitte is nu nog voornamelijk beperkt tot delen van de Sahel.

Door opwarming komen de menselijke leefgebieden over een halve eeuw dichter bij de polen te liggen, wat vooral op het noordelijk halfrond een fors effect is. Maar belangrijker: de totale menselijke niche krimpt doordat nu nog leefbare gebieden te heet worden; een effect dat zich in een ruime strook rond de evenaar voordoet.

Op dit moment leven 250 miljoen mensen buiten het land waar ze zijn geboren. En de meesten van hen zijn geen klimaatvluchtelingen.
Een voorzichtige schatting toont dat in de komende halve eeuw 1,5 miljard mensen door klimaatverandering worden gedwongen te migreren!
Reden te meer om het  klimaatbeleid als  boven aan de agenda te houden.

bron: https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/936/articles/1131411/8/1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten