zaterdag 6 juni 2020

4.7 miljoen tuinen in Nederland kunnen aan de regenton, doet u mee?

Hoe maken we Nederland als bewoner zelf minder afhankelijk van het kostelijke drinkwater dat gesproeid wordt het groen in de tuin?
Heel simpel: een regenton op de regengootafvoer, dan wel een grotere onderaardse opslag en eventueel een overflow op de tuin zelf als dat mogelijk is. Laat het regenwater niet weglopen in het riool.

Komop allemaal af van dat afvoeren van water. Vasthouden en nuttig gebruiken is het nieuwe Nederlandse devies!  Denk en doe zelf groot in het klein….



Vanouds hadden we in Nederland drie soorten water, die in de meeste huizen werd toegepast:

-       Regenwater dat basisch was en gebruikt voor planten en eventueel de was. Het regenwater werd vooral in de drogere gebieden opgevangen in een ondergrondse waterkelder waar het koel en lichtdicht werd opgeslagen

-       Ondiep grondwater dat gebruikt werd als drinkwater van mens en dier. Een huis kon een eigen put hebben dan wel in de stad een gemeenschappelijke pomp.

-       Oppervlaktewater. Gebruikt voor schoonmaak en de was en veraf van de bebouwing als drinkwater. Wonen aan het water had je een waterstoep, dat ik nog goed ken uit m’n jeugd, waar het oppervlaktewater nog zo heerlijk zuiver was.

 

Nu is het regenwater niet meer basisch maar sterk verzuurd, het oppervlaktewater zwaar vervuild net als het ondiepe grondwater. We hebben collectief ons kostbare element water- lees emotie-  laten vervuilen en gaan er nog niet goed mee om. Buiten is binnen en werkt in ons door.


Nederland heeft zo'n 5,6 miljoen tuinen, in zo'n 900.000 daarvan staat een regenton.
Een gemiddeld huishouden besproeit en begiet de tuin jaarlijks met 1100 liter drinkwater. 
Bron: Marieke Reiziger van Milieu Centraal in Trouw, 6 juni 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten