vrijdag 3 februari 2017

Een aanzet tot duiding van gaialogische principes


Elke discipline heeft een eigen jargon dat niet meteen duidelijk is voor buitenstaanders. 

In de gaialogie hanteer ik een aantal aloud bekende sleutelconcepten:
-de Eenheid: Alles is doordrongen van een Alom aanwezige kracht, Aanwezigheid.

- Twee soorten ingang: Naast de uiterlijkheid verwoord in de ‘his-story’ gebaseerd op materiele feiten en denkwerk  is er een ‘her-story’, een verborgen werkelijkheid,  die elk moment anders en persoonlijk beleefd wordt, vaak via gevoel en waarneming, emotie en intuïtie.
Bij de her-story ontbreekt het aan afstand nemen, empirische onderbouwing en statistisch materiaal, gegevenheden van his-story.
Gevaar is wel bij de ‘her-story’ dat op basis van enkele  voorbeelden een conclusie getrokken wordt dat het van toepassing is op alle mensen, alle omgevingen, alle subtiliteiten.* De strategie is van de his-story. In de herstory leer je de veelzijdigheid van mogelijkheden, i.p.v. eenduidigheid van de ervaren werkelijkheden.

- Deze manifestatie kent vele mogelijkheden waarin vooral herhaling  de werkelijkheid beleving is. Veel gedrag  en verschijnselen in de aardse natuur is te herleiden tot motieven of gebeurtenissen uit een verleden, waarbij de Natuur een Spiegel is en een intelligente speler is in het grote Spel. In deze herhalingsbubbel zitten we naast andere realiteiten die daarin indringen.

- Multi-dimensionaliteit; daar zijn heel veel werkelijkheden, die doorwerken in het heden, waar de mens in leeft.

-Duidigheid: elke ervaren gebeurtenis in het heden heeft een betekenis waarvan je de bedoeling kan achterhalen (analytische geomantie).
In de gaialogie kent elke gebeurtenis meervoudige betekenissen, die niet altijd in het moment zelf te duiden zijn maar wel in de tijd.

- Vorm: Het betekenis geven aan de werkelijkheid kan leiden tot dramatisering van de werkelijkheid, doch in de gaialogie is dat nodig als handvat tot het leren van betekenis volle omgangsvormen .(actieve geomantie)

-Spiegel: Ik ga naar buiten in het landschap om binnen te ontmoeten.

  

nb
*Ik ervaar bij veel mensen als ze persoonlijke waarnemingen gaan koppelen er te snel een conclusie of algemeenheid uit wordt gedestilleerd. Dus herstory willen ze his story maken. 


In de oude geomantische scholen werden heel veel tijdgebonden subtiele waarnemingen van een fenomeen gedaan zodat trends zichtbaar werden. Dat is herstory historiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten