donderdag 27 april 2017

Gebied structuur benaming; landschap archetype

Vorige  nacht had ik  een droom dat ik met een groep onderzoek deed naar het archetype van een landschap, in dit geval een eiland.
In het grote landschap bevinden zich gebieden die een subtiele begrenzing kennen, door natuurlijke, geologische of andere factoren; een micro universum. Een eiland is een mooi voorbeeld maar ook  op het continent tref je vele eenheden aan.  Stammen herkenden deze begrensde eenheden en kozen vaak dat als leefgebied.

Om het archetype van en gebied te herkennen, dien je eerst in de materiele wereld onderzoek te doen naar bijvoorbeeld eetgewoonten, oude verhalen, bouwwijzen, oude culten, dansgewoonten e.d.

Vooral het vrouwelijke in ons mensen is heel gevoelig voor deze onderstroom, het wezenlijke, de sfeer van een gebeid.  Binnen een gebied kunnen ook verschillen van deze archetypische lagen bevinden die in verschillende tijden werden uitgeleefd: zogenaamde tijdlagen.

In het Europese continent waren dus een veelheid van gebieden met eigenaardigheden die door poly theïstische stameenheden werden bewoond met elk hun lokale riten en gewoonten. Steeds heeft men geprobeerd  dit continent als geheel te regeren maar steeds viel het weer uiteen. Het Christendom heeft het nu al twee millennia  met een eenheidsgodsdienst willen verenen maar ook dat is uitgevallen in onderscheidene soorten geloofsrichtingen die wel gemeen hebben het geloof in één god.

Om een gebied  juist te karakteriseren  zijn meerdere onderzoekers nodig en is afstemming met grote gebieden geesten noodzakelijk om overeenstemming te krijgen. Immers een eenling is altijd maar een eenling in zijn waarneming hoe goed hij of zij ook is.

De droom gaf ook een methode aan hoe te meten of dit omschrijving past: gebruik je hand om te checken of het klopt in de lucht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten