zaterdag 17 december 2016

Goedheidsgolf waar blijf je?

Onlangs was er een Nexus conferentie in Amsterdam met als titel: What Will Save the World?
Een grote vraag met grote antwoorden en kleine reacties in de praktijk..  ‘Geestelijke waarden en deugden lijken te verdwijnen in een oceaan van angsten, onzekerheden en begeerten.’ Volgens de beroemde historicus Simon Schama is de traditie van Verlichting  gestorven door de nieuwe leider Trump in de V.S. De nieuwe man in het “Zwarte Huis”.
Interessante uitspraken gaf de Kroatische theoloog  Miroslav Volf die wijst op de rol van erfzonde: “leven is per definitie onrechtvaardig zijn.” Anders gezegd het onverwerkte verleden werkt door in het heden. Een gegeven dat ik onderschrijf.

Maar wat zeggen de verlossers op deze conferentie?
-  moreel religieus kompas: “We moeten mensen volgen als paus Franciscus en Moeder Theresa. Zij vertegenwoordigen het gedachtengoed van Jezus Christus (Argentijnse bisschop Marcelo Sanchez Sorondo)
- wetenschap gecombineerd met humanisme kompas; inspanningen om het menselijk welbevinden te vergroten. (psycholoog Steven Pinker
- persoonlijk kompas: Moed en eerlijkheid (Libische activiste Fariba El Allagi)

Mijn inzien zijn het grote antwoorden die lokaal een invulling verdienen. Van onder naar boven i.p.v. van boven naar beneden is ook een optie. Klein, bij de individuele keuzen die alleen in de eerste wereld mogelijkheden geven. In de vele collectieve gemeenschappen elders is dat moeilijk haalbaar.
Ik verkies momentaan het persoonlijk kompas op spirituele basis gestoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten