donderdag 5 januari 2012

De ontwortelde collectieve tobbemens

Het heeft me altijd gestoord om iets mentaals van buiten zonder enige vorm van ervaring over te nemen. Vooral als het iets is van daar en toen.  Deze ontwortelde ‘Westerse’ cultuur is vol van overdracht van mentale rommel,  die iemand heeft bedacht en maar voort blijven leven. De grootste boosdoeners in deze tijd zijn de religies, het economisch denken en onze eenzijdige materialistische denkwijze. Een grote grap waarmee hele culturen in worden meegezogen.  Dat geeft een  ontwortelde mens die geen verbinding meer heeft met zichzelf, de omgeving en het immer veranderende momentum en blijft hangen in het ‘andere, oneigenlijke niet-zijnde’.

In de new age –beter old-age fundi’s-  zie je nog steeds hetzelfde  dat oude leren, daarhedens worden gekoesterd.  Of het nu boeddhisme, hindoeïsme, christendom of sjamanisme is.  Ik onderschrijf volledig de uitspraak van de cultuurantropoloog en ethnobotaniker Wolf-Dieter Storl :…Findet eure eigenen Wurzeln…verbindet euch mit der Spiritualität, die in eurem Land in der freien Natur vor  euren Augen ausgebreitet ist”.   Spiritualität, die nicht mit der umgebenden Natur und mit den eigenen Ahnen verbunden ist, bleibt blutleer und abstrakt; sie ist etwas für das Gehirn, aber nicht für den bauch, die Leber, die Füsse.” [bron; Naturrituale; mit schamanischen Ritualen zu den eigenen Wurzeln finden]

Ik ga vandaag weer naar het hart van dit Oergebergte naar m’n vriend Bernt om  weer eens uit te wisselen. Weer eens benieuwd wat het brengt. Op z’n boerenerf staat een eeuwenoude es, waar de oude boomgeest van het gebied in huist. En op de ravenhof leven z’n twee huisganzen en z’n paarden. Zeer bodenstandig!
een eigenmakend contakt

Binnenkort ga ik weer een nieuwe leergang gaialogie starten om op je eigen wijze te komen in je werkelijke werkelijkheid en de ongelooflijk  belevendigde werkelijkheid; datgene wat je omgeeft en ook werkelijk om je geeft. Afpellen, vertrouwen van je eigen impulsen en nieuwe waarnemingen, ervaringen opdoen. Heb je belangstelling voor een open kennismaking, laat het me weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten