donderdag 19 januari 2012

eso-waarheidsmeter

NCR Next wil een nieuwe standard toepassen bij haar berichtgeving.
De redactie schrijft vandaag de interessante uitspraak : “Ons recept, dat ook politifact hanteert, is simpel: beweringen van politici, reclamemakers, opinieleiders en andere prominenten in het publieke debat zullen consequent op onderbouwing worden getoetst.
De beweringen worden vervolgens gerangschikt op feitelijkheid: ‘Waar’, ‘Grotendeels waar’, ‘Betwistbaar’, ‘Grotendeels onwaar’, ‘Onwaar’ en, als uitsmijter: ‘Pas op: feitenvrij!’
Daarbij willen we de suggestie vermijden dat (politieke) beweringen maar op één manier te interpreteren zouden zijn. Integendeel, de wereld is extreem dubbelzinnig – en daardoor ook zo interessant. Nee, de opzet is om het simplistische  ‘eens’ versus ‘oneens’, ‘links’ versus ‘rechts’, ‘
schandalig’ versus ‘niks aan de hand’.”

Eindelijk eens een genuanceerde kijk in dit polarisatieland. In het denken zijn meer keuze’s te maken dan in de polariteiten van het emotieland.
De website  Politfacts hanteert een ‘Thruth-O-Meter’ bij uitspraken. Ik ben benieuwd wat voor  vorm van de ‘meter’ de NRC wil gebruiken!

Het wordt tijd dat ook esoterici zich ook eens meer bezinnen over de door hen gedane uitspraken. 
Tijd voor een eso-waarheidsmeter,  een voorproeve: "Waar volgens die heldere eigentijdse bron", “Oudwaar en diep fundamentalistisch”, ‘Waar volgens het zijnde of die en die oude bron’, ‘Grotendeels waar’, ‘Betwistbaar’, ‘Grotendeels onwaar’, ‘Onwaar’ en, als uitsmijter: ‘Pas op: feitenvrij! En een inspiratie volgens die en die al of niet onbetrouwbare bron’.



Evangelie van Thomas, 113 "Zijn leerlingen zeiden tot hem: "Wanneer zal het Koninkrijk komen?" Jezus sprak: "Het komt niet als je er op gaat wachten. Het is geen kwestie van zeggen 'Hier is het' of 'Daar is het'. Integendeel, het Koninkrijk van de Vader is uitgespreid op de aarde en de mensen zien het niet.""

Geen opmerkingen:

Een reactie posten