woensdag 18 januari 2012

paardenvuurdoop


In het Spaanse San Bartolome de Pinares zijn op 16 januari, de dag van Antonius,  honderden ruiters met hun paard door een zee van vuur gereden. Het is een traditie ter ere van de beschermheilige Sint Antonius Abt, is de katholieke beschermheilige van de dieren.  

De inwoners  van San Bartolome  menen dat paarden elk jaar één keer moeten worden gezuiverd. Dat doen zij door hun dieren door vuur te laten springen. Las Luminarias de San Antónheet het feest waarbij de paarden door het vuur springen. In het Nederlands heet het feest: Het licht van Sint Antonius Abt.
Het feest en het ritueel zouden al zeker 500 jaar oud zijn. Maar niemand weet precies wanneer de gewoonte in zwang is geraakt. De rook moet de dieren beschermen tegen ziekten en kwalen en maakt de dieren sterker in het nieuwe jaar. 
Enkele honderden mannen en paarden deden mee dit jaar  aan het openingsritueel. En dat terwijl er nog geen 700 mensen wonen in het dorpje zeventig kilometer ten westen van Madrid.
De oorsprong van dit mannelijke gebeuren ligt in de reinigingsriten en moedriten van man en paard. Oude inwijdingsriten van speciaal samengesteld houtvuur. Vuur is bij uitstek een medium voor schoonmaak, voeding en inspiratie. Man, paard, vuur die de vuurwezens ontmoeten. Nu is wel de diepere essentie van het dierenvuurloop verdwenen en is het een folklore.  Een menselijke variant is de vuurloop, vaak verworden tot  een ‘moedprobe’.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten