maandag 11 maart 2019

nieuw dodelijk Monster gesignaleerd: Plastic Monster

“De Filipijnen ken je misschien van beelden met hagelwitte stranden, maar diezelfde stranden raken steeds meer vervuild met wegwerpplastic. Jaarlijks krijgt mijn land te maken met 1.88 miljoen ton aan plasticvervuiling. Een heus
Plastic Monster. Denk je nu: een ver-van-mijn-bed-show? Niet echt.

Het plastic afval dat je hier aantreft op het strand, in de zee en de natuur is vooral afkomstig van Westerse bedrijven. Deze bedrijven produceren meer en meer wegwerpplastic. Er valt niet tegenop te recyclen. Tijdens recente opruimacties* in de Filipijnen zijn in totaal 48.088 stuks plastic verzameld. Ruim de helft is afkomstig van levensmiddelenfabrikanten. Het meest is van:
1.            Nestlé
2.            Unilever
3.            Procter & Gamble
* Bron: Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA)

Een golf van initiatieven
Tegelijkertijd zie ik een golf van initiatieven om het Plastic Monster aan te pakken. In de Filipijnen zijn er al Plastic Free Community’s. En in Nederland zijn er (gratis!) events om plasticreductie hoog op de agenda’s van bedrijven te zetten. Ik ben er sowieso en hoop je daar te ontmoeten. Samen vormen we een wereldwijde beweging die fabrikanten onder druk zet. Kom ook en #breakfreefromplastic.”

Activiteiten: op 1 maart in Rotterdam (Plastic Monster Rave) en op 4 maart in Nijmegen (Het Plastival)
 Merci Ferrer, Actievoerder in de Filipijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten