woensdag 13 maart 2019

Patiënt aarde maakt de mens ziekDe tak van de Verenigde Naties die over milieu gaat, de UNEP, heeft een rapport uitgebracht ; de zesde Environmental Outlook getiteld: 'Healthy Planet, Healthy People'.
Bijna tweehonderd milieuministers krijgen vandaag in Kenia op een VN-conferentie de uitslag.

Enkele feiten uit het rapport:
- een kwart van de ziektes en doodsoorzaken bij mensen is gerelateerd aan het milieu. Luchtvervuiling eist 6 tot 7 miljoen vroegtijdige doden per jaar.
- Vieze lucht zorgt voor 5 biljoen dollar aan welvaartsverlies, zo is de schatting, 6,6 procent van het wereldwijde inkomen.
- Ruim 24 miljoen mensen in 118 landen moesten in 2016 hun heil elders zoeken vanwege aan het klimaat gerelateerde rampen.
- De voedselvoorziening voor velen loopt gevaar door droogte en overstromingen. En dat terwijl de planeet geacht wordt in 2050 tien miljard mensen te voeden.
- De productie van vlees slokt nu 77 procent van de beschikbare landbouwgrond op. Landbouw is goed voor 70 procent van het watergebruik op aarde. Vleesproductie levert daarbij veel uitstoot van broeikasgassen op.


En voor Nederland?
"Snel de kolencentrales sluiten bijvoorbeeld. Nederland loopt achter op het gebied van hernieuwbare energie in Europa. Ook op het gebied van voedsel moet veel gebeuren. Westerse landen zijn verantwoordelijk voor 56 procent van de wereldwijde voedselverspilling. Daar is veel meer beleid voor nodig om dat tegen te gaan, dat geldt ook voor het eenmalig plasticgebruik."
volgens Joyeeta Gupta, co-voorzitter en hoogleraar 'Environment and development in the global south' aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron; https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/584/articles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten